WhatsApp permetrà la interoperabilitat amb altres plataformes


interoperabilidad-whatsapp

WhatsApp ja ha anunciat que a partir de març 2024 podràs llegir i rebre missatges des d’altres plataformes, com Telegram, sense haver de sortir de l’aplicació. Encara que la interoperabilitat entre aplicacions de missatgeria instantània pot arribar a ser molt útil pels que en fem servir més d’una, aquesta idea no ha estat una iniciativa de les pròpies plataformes. Si et preguntes el motiu d’aquest canvi i com el podrem utilitzar, segueix llegint. T’expliquem tot el que hem pogut esbrinar.

La llei europea de mercats digitals

Tot va començar amb la famosa DMA (Digital Markets Act). A grans trets, la nova llei de mercats digitals europea entrarà en vigor el 6 de març de 2024 amb la finalitat de regular el mercat electrònic. Sobretot se centrarà en la protecció de la privadesa de les dades dels usuaris, a més de promoure la competència justa, tant entre en els països de la Unió Europea com dins de l’Espai Econòmic Europeu. Un altre dels seus objectius principals és potenciar la competitivitat de les empreses més petites davant dels grans intermediaris, buscant equilibrar les oportunitats en l’àmbit comercial.

• Responsabilitats de la llei cap a les empreses

Aquesta llei implica una sèrie d’obligacions, sobretot per a les grans empreses tecnològiques. Una d’elles es que es pugui operar entre plataformes dissenyades pel mateix fi: la famosa interoperabilitat entre les aplicacions de missatgeria. És un dels primers grans canvis que estem veient amb l’arribada de la llei europea dels mercats digitals, però segurament no serà l’únic.
Ara que ja hem exposat els motius de la nova funció de WhatsApp, veurem com s’implementarà.

Interoperabilitat de WhatsApp amb altres plataformes

En temes d’interoperabilitat es parla de vàries aplicacions, tot i que encara no se sap exactament quines seran. Els principals noms que sonen són: Telegram, iMessage, Messenger o Skype. Per poder fer que siguin compatibles i operatives entre elles hauran d’utilitzar o adaptar-se al mateix protocol de missatgeria. En aquest cas és l’estàndard RCS (Rich Communication Service), que permet enviar i rebre missatges grans i contingut multimèdia.
Cal destacar que per WhatsApp, però també per la resta d’eines de missatgeria instantània, aquesta interoperabilitat serà tota una novetat.

• Com utilitzar la nova funció de WhatsApp

El que sí que ha transcendit és que l’empresa de Meta inclourà dins del seu menú una opció de “Xats de tercers” i serà el propi usuari qui decidirà si la vol fer servir.
En un primer moment, la interoperabilitat estarà activa per rebre o enviar missatges, imatges, missatges de veu, vídeos i arxius. Més endavant s’aplicarà també a les trucades i als xats grupals.

• Garantir la seguretat

Una de les mesures de seguretat clau que fa servir WhatsApp és el xifratge d’extrem a extrem. Implica que qualsevol forma de comunicació a través seu (ja siguin missatges, trucades, fotos o vídeos) està xifrada, fent que només el destinatari pugui accedir al contingut. Aquest alt grau de privadesa posiciona el servei de missatgeria de Meta com a un dels més segurs entre les aplicacions del seu àmbit.

Dades de WhatsApp al 2023

• Té vora a 3000 milions d’usuaris mensuals actius en tot el mon
• Els seus usuaris tenen entre 18 i 44 anys.
• Els països on és més popular és a l’Índia i Brasil, seguit per Estats Units.
• Ja hi ha més de 50 milions de comptes de WhatsApp Business en tot el món.
• Segons una enquesta de Meta, el 71% dels usuaris utilitzen l’app cada dia i s’envien prop de 100.000 milions de missatges al dia.
(Dades de la web Statia).

WhatsApp es va fundar al 2009, per dos ex-treballadors de Yahoo i al 2014 la va adquirir l’actual Meta per 19 mil milions de dòlars. WhatsApp Business va ser creada per l’empresa de Facebook al 2018.

Què et sembla aquesta nova funció que posarà en marxa WhatsApp des del pròxim mes de març? Creus que et resultarà útil?

Leave a Reply