Avui celebrem una data molt especial a la nostra professió: el dia internacional de les xarxes socials (30 de juny).
Les xarxes socials són eines que ens permeten entretenir-nos, estar informats i connectar amb marques i persones. I, des d’un punt de vista de marca, ens permeten ser visibles i propers als nostres clients i usuaris, i evidentment promocionar els nostres serveis i productes.
Et fem un resum on t’expliquem la situació actual de les xarxes socials, com evolucionen i els perfils que hi podràs trobar perquè estiguis a l’última i sàpigues on està el teu client potencial per interactuar amb ell.
Estudi de xarxes socials
L’associació espanyola de publicitat IAB (Interactive Advertising Bureau) cada any fa públic un estudi sobre xarxes socials, realitzat sobre la població espanyola.
Perfil d’usuari de les xarxes socials:
- 85% de persones entre 12 i 70 anys utilitzen xarxes socials, el que equival a uns 28 milions d’usuaris vivint a Espanya
- El 51% són dones
- L’edat mitja és de 41 anys. La franja de 41 a 55 anys és la predominant amb un 32%, la de 25 a 40 representa el 27% i la de 56 a 70 anys un 21%.
- El 61% treballa per compte d’altri i el 51% té estudis universitaris.
- Els usuaris utilitzen una mitja de 5,2 xarxes socials.
- El 34% de les persones declara que ha abandonat una xarxa social l’últim any.
- Els comptes més seguits són, en ordre de preferència: els d’amics, familiars i coneguts, influencers, marques, mitjans de comunicació, comptes de polítics o partits polítics.
Com a curiositat, destcar que les persones no usuàries de xarxes socials són en un60% homes, amb una edat mitja de 46 anys, el 54% té estudis universitaris i la majoria també treballen per compte d’altri. Els motius que destaquen per no utilitzar-les són, en primer lloc, la falta d’interès, seguit de que no els hi agrada i la falta de privacitat.
Ús de les xarxes socials
- Les que més creixen
Tik Tok segueix la seva tendència a l’alça des del 2020, quan va fer el boom durant la pandèmia, i és la que més seguidors ha guanyat. Tot i que és cert que l’augment és de 5 punts respecte a l’any passat, mentre que al 2021 el creixement va ser de 12 punts. També ha augmentat la freqüència d’ús gràcies als usuaris d’entre 12 i 17 anys.
A banda de Tik Tok, Twitter i Spotify són les que més seguidors han guanyat i WhatsApp creix de nou a nivells del 2020.
- Les líders del mercat
Facebook perd seguidors tot i que es manté com una de les xarxes socials amb més usuaris per sota de WhatsApp i per sobre d’Instagram. El mateix passa amb el seu ús, que juntament amb WhatsApp i Youtube és de les més utilitzades. Pel que fa a les preferències els usuaris declaren que Instagram és la que més agrada.
- Les que més abandonen
Els usuaris també han declarat que Facebook és la que més abandonen. Les altres són: Snatpchat, Telegram i Twitter.
- Freqüència d’ús més cops al dia
Whatsapp, Instagram i Facebook són les que s’utilitzen amb més freqüència varies vegades al dia. Tik Tok i Tinder guanyen posicions per davant de Youtube i Twitter. El que sí que ha disminuït és la intensitat respecte als 2 darrers anys, al 2022 se situa en 1h10 per dia.
- Motius per utilitzar-les
La primera intenció per estar o utilitzar les xarxes socials és per entretenir-se, el segon per interactuar i en tercer lloc per informar-se i entendre l’actualitat. Ara bé, altres motius que no hem de passar per alt són: inspirar-se, descobrir tendències, conèixer gent i seguir el mercat laboral.
El contingut que es consumeix
De 10 publicacions vistes, 4 són publicacions efímeres, el que equival a stories, mentre que 6 són posts fixes al feed o mur del perfil i aquests últims tenen més abast que els primers.
Pel que fa al format, l’estudi revela que el que més agrada són les fotos, seguides pels vídeos i en tercer lloc estan els carrusels.
Les xarxes que aconsegueixen més interacció són Instagram i Tik Tok, encara que la primera ha baixat un 6% i la segona l’ha augmentat un 107%, aquest any. I en tercer lloc ens trobem amb Facebook que també va de baixa amb un -30% respecte al 2021.
Tik tok és líder en quota de visualitzacions, seguida de Youtube, Instagram i molt més lluny Facebook.
El 74% de persones segueixen influencers per Instagram, seguit del 44% a Youtube i en tercer lloc es troben igualats Facebook, Tik Tok i Twitter.
Dispositius més utilitzats
Els usuaris es connecten principalment a través del mòbil, seguit pel PC i l’Smart TV. La tablet perd posicions cada any i l’Smart Watch ha augmentat respecte a l’anterior.
Horaris de connexió
Els moments del dia en què els usuaris estan més connectats als seus dispositius són les franges entre les 16h00 i 20h30, i de les 20h30 a les 00:30.
Quina relació tenen els usuaris amb les marques?
El 48% dels usuaris és fan com a mínim d’una marca. Els sectors que més interès desperten són per ordre: entreteniment, cultura i mitjans, viatges, transport i turisme, tecnologia i comunicació, bellesa i higiene, alimentació i begudes i esports, entre altres.
El 66% dels enquestats declaren que perquè una marca tingui presència a xarxes socials, no els genera més confiança. I només al 26% els agrada veure publicitat al seu perfil, no obstant al 43% els hi ha semblat que complia amb les seves expectatives.
Conclusions:
Després de veure l’estudi de IAB Spain sobre xarxes socials, les principals conclusions que en podem treure són:
- Encara que les fotos són el format de contingut que diuen els usuaris que més els agrada, no s’ha d’oblidar que Tik Tok és la xarxa que més creix i és de vídeos curts d’entreteniment. Així que el millor és crear contingut que combini aquests diferents formats i incloure els carrusels.
- També hem de pensar que on més es consumeixen les xarxes socials és al mòbil, doncs hem d’adaptar el contingut que creem en format vertical.
- Tot i que Tik tok està despuntant en creixement, Instagram i Facebook encara tenen molts usuaris. Hem de seguir creant contingut per aquestes 2 xarxes, sense oblidar que Tik Tok també hi és i que el contingut d’entreteniment, però també de formació ,van cap a ella, sobretot pel que fa a les generacions més joves (de moment).
- A l’hora de crear contingut i de fer publicitat hem de segmentar bé el nostre client potencial per saber quin producte vol veure i com li agrada veure’l.
- S’ha de tenir en compte que els usuaris segueixen abans influencers que marques, així que es una bona opció vendre a través d’ells.