La nova experiència de cerca de Google: Search Generative Experience


Google ja té en fase de proves una nova experiència de cerca amb intel·ligència artificial generativa, la SGE o Search Generative Experience. Aquest model canviarà la manera com s’estructuren els resultats al cercador. En aquest article us expliquem quins són els canvis que es comencen a parlar i com afectarà la visualització dels resultats a la pàgina de cerca.

Què és Google Search Generative Experience?

Google està treballant en oferir una nova experiència de cerca integrant al seu motor intel·ligència artificial generativa per millorar els resultats de les intencions de cerca dels usuaris. En va parlar per primera vegada durant la seva trobada anual de desenvolupadors (la Google I/O), al maig de 2023, on presenta anualment els seus últims serveis i dispositius.

Aplicació d’intel·ligència artificial als resultats de cerca

En línies generals, la companyia pretén donar resposta a diferents tipus de preguntes que potser els usuaris no s’han plantejat o no reben la resposta esperada. Els resultats que veurà l’usuari a la seva intenció de cerca es presentaran de manera diferent. En primer lloc, hi haurà la resposta estructurada en forma de text i a continuació els enllaços a les pàgines web. És a dir que el cercador haurà buscat la resposta, la resumirà i la presentarà de forma simplificada. Tot i això, si l’usuari necessita més informació podrà seguir consultant els enllaços dels webs que apareguin a la pàgina de cerca. Aquestes tasques es poden fer gràcies als avenços de la intel·ligència artificial generativa. Aquest tipus de tecnologia utilitza dades existents, d’algoritmes i xarxes neuronals per adquirir coneixements i crear nous continguts en forma de text o imatge, com ho fa el mateix Chat GPT, per exemple.

Com funciona la SGE amb un exemple:

A la seva pàgina Google en dona més detalls amb un exemple real. Planteja una pregunta llarga com “Què és millor per a una família amb nens menors de 3 anys i un gos, el Bryce Canyon o els Arches?”. Com comenten des de la companyia aquesta pregunta s’hauria de dividir en altres més petites, buscant una gran quantitat d’informació per arribar a trobar la resposta. Però la intel·ligència artificial generativa farà la feina més pesada i ensenyarà la informació clau i els enllaços importants que s’han de tenir en compte.

(Imatge de Google)

Cerca generativa també a Google Shopping Graph

El cercador ampliarà l’actualització als productes. Es mostraran resultats de productes que s’adaptin a les necessitats de l’usuari inclouen descripcions, valoracions, opinions, preus i imatges. Simplificant així la decisió de compra.

Limitacions a la GSE

Google restringirà l’ús de la intel·ligència artificial al cercador a certs temes que tracten sobre temes mèdics, financers o similars per no confondre o donar informació incorrecta. Són els que categoritza com “YMYL” (Your Money Your Life).

Els anuncis de Google

Els continguts pagats seguiran tenint importància als resultats, ja que Google considera que serveixen com a font addicional d’informació útil i ajuda als usuaris a descobrir noves empreses. Els anuncis sortiran marcats amb l’etiqueta “patrocinat”, en aquest sentit en principi no hi ha canvis.

De moment la Search Generative Experience està en fase de proves a través del programa Search Labs on els usuaris poden experimentar i deixar els seus comentaris. Està disponible en anglès, en versió escriptori de Chrome o a l’aplicació de Google d’Android i iOS.

Ben segur que aquesta eina millorarà l’experiència d’usuari a l’hora de trobar resultats de manera més eficient. Però també comportarà grans canvis pel que fa al posicionament, ja que els resultats es mostraran de manera directa. Tot i que, com hem vist els enllaços no desapareixeran i el SGE encara està en fase de proves. Així que us continuarem informant de l’evolució i de com ens anirem adaptant perquè les nostres pàgines segueixin en els primers resultats.

Leave a Reply