Google arriba als 25 anys d’història!


google-celebra-25-anys

Google ja ha arribat al quart de segle i per celebrar-ho t’expliquem algunes dades sobre el cercador més important. Segur que moltes ja les coneixies i potser te’n descobrim algunes altres.

  1. Va néixer com un projecte universitari el 1998 per dos estudiants de la Universitat de Stanford: Larry Page i Serguéi Brin. Amb el pas del temps s’ha convertit en el motor de cerca més utilitzat a tot el món.
  2. Tot i que ja existien altres cercadors al mercat, l’objectiu de Google Search era crear una eina on s’organitzés tota la informació i que a l’hora era accessible a tot el món a més de fàcil d’utilitzar.
  3. El seu nom ve de la paraula Googol, un concepte matemàtic que es refereix a un número molt alt, un 1 seguit de 100 zeros. Els seus creadors el van triar per representar la quantitat d’informació que el buscador podria arribar a processar.
  4. Inicialment el seu nom havia de ser: “BackRub”. Volien fer un joc de paraules amb el sistema de cerca i classificació de pàgines basat en enllaços que dirigeixen a una pàgina web. Però no va funcionar.
  5. Continuant amb els noms, el famós Page Rank, que és el sistema de classificació que mesura l’autoritat d’un lloc web per part de Google, fa al·lusió tant al “rànquing de pàgina” com al nom d’un dels cofundadors Larry Page.
  6. Els colors del logo són els de les peces de Lego que van utilitzar per fer la carcassa del seu primer servidor. Actualment, està exposada al museu de l’ordinador de Stanford.
  7. El 1998 van dissenyar el primer Doodle (la imatge que canvia quan Google decideix celebrar alguna data que considera important). Feia referència al Burning Man, un famós festival dels Estats Units al qual assistien i mitjançant aquest informaven els usuaris que estarien fora de l’oficina que no podrien solucionar incidències amb rapidesa.
  8. El 2000 llancen Google Adwords (des del 2018 Google Ads) el seu sistema de publicitat online, que és la principal font d’ingressos de la companyia.
  9. Google Images va néixer el 2001, quan Jennifer López va portar l’icònic vestit verd de Versace als Grammy de l’any 2000. El vestit es va convertir en la cerca més consultada del motor. Però en aquells moments només existien els resultats de llista d’enllaços, així que els usuaris no podien trobar amb facilitat la imatge que buscaven. Això els va inspirar a crear aquesta eina.
  10. Gmail va veure la llum el 2004. Oferia una capacitat d’emmagatzematge de 1GB i multiplicava per més de 100 el que oferien la majoria de serveis gratuïts de correu electrònic.
  11. El 2005 introdueixen Google Analytics, l’eina de medició de resultats gratuïta i és el resultat de l’adquisició de l’empresa Urchin.
  12. Compren Youtube al 2006 per 1600 milions de dòlars.
  13. Google Trends és del 2006. És una eina molt útil que ens ajuda a conèixer com canvien les cerques al llarg del temps.
  14. Google +: la recordes? Va ser un dels fracassos més sonats del cercador. Una xarxa social, que de fet de social en tenia poc, però que sí que era molt útil per compartir enllaços. Una altra de les seves creacions que tampoc van arribar a bon port són les famoses Google Glass.
  15. Creen el seu propi navegador, Chrome, el 2008 per donar resposta més segura i més ràpida. Si ho recordes, en aquell moment competia amb el ja desaparegut Microsoft Explorer.
  16. Avui dia Android és el sistema operatiu de 3.000 milions de dispositius mòbils.
  17. Actualment, Google és més que un motor de cerca. Ofereix 15 productes que serveixen a més de 500 milions de persones i empreses. Cadascun d’ells els utilitzen més de 2.000 milions d’usuaris.
  18. Es calcula que Google disposa de més d’un milió de servidors.  
  19. S’ha estimat que els seus algoritmes canvien unes 500 vegades l’any i ningú sap exactament com funcionen.
  20. Alphabet és l’empresa matriu de la companyia, que neix el 2015 per reestructurar la companyia. El CEO actual de Google i Alphabet és Sundar Pichai.
  21. Encara que és molt difícil de calcular, s’estima que cada dia es fan uns 8.500 milions de cerques.
  22. Segons Semrush, el més cercat a tot el món són les paraules Youtube, Facebook i WhatsApp Web. A Espanya,  les tres primeres paraules més cercades són: traductor, tiempo i WhatsApp web.
  23. Aquí va un secret: si escrius a la barra de cercador “fun facts” et surt una targeta amb una dada aleatòria. Prova-ho!
  24. També pots trobar jocs si escrius la paraula “pac-man” o solitari.
  25. La seva primera publicació a Twitter (ara X) va ser “I’m feeling lucky” escrita en codi binari i fa referència al seu icònic botó que es mostra al cercador.

Ha estat una trajectòria extensa amb molts èxits i algun fracàs. Ara caldrà veure com encaren la nova etapa amb l’entrada de la intel·ligència artificial. Han llançat Bard, la seva IA generativa que vol competir amb ChatGPT i ja han anunciat novetats que arribaran amb la nova manera de presentar els resultats de cerca amb el SGE (Experiència Generativa de Cerca).

Creus que Google continuarà liderant o ja ha començat a perdre embranzida?

Per acabar, et deixem un test ràpid que ha creat Google perquè posis a prova els teus coneixements sobre el cercador. Quantes n’has encertat?

Leave a Reply