Des de fa uns quants mesos que hem començat a sentir a parlar molt més d’intel·ligència artificial (IA), i sobretot de ChatGPT. Entorn a aquesta tecnologia s’han generat moltes notícies i continguts sobre com treure-li partit a aquestes eines, quines possibilitats i limitacions tenen i quins perills comporten.
Encara que cal remarcar que la intel·ligència artificial està entre nosaltres des de la dècada del 1960. Però des dels dos últims anys està en tendència gràcies a l’aparició d’aplicacions que poden generar d’imatges, text o música i que estan més a l’abast del públic general. Alguns exemples d’aquestes aplicacions poden ser Dall-e o, com dèiem al principi, la famosa ChatGPT.
Què és ChatGPT?
És un model de llenguatge d’intel·ligència artificial creat per l’empresa OpenAI que és capaç de generar qualsevol tipus de text, seguint els paràmetres indicats. La tecnologia GPT (Generative Pre-trained Transformer) ha estat entrenada amb gran quantitat de dades per aprendre a entendre el llenguatge natural i reproduir respostes exactes i coherents.
La versió que més s’ha popularitzat és ChatGPT-3 que contempla més de 175 milions de paràmetres, tot i les seves dades estan actualitzades només fins al 2021.
No obstant el passat 14 de març, OpenAI ja va presentar GPT-4 una versió molt superior a ChatGPT-3.
Entre les millores de GPT-4 la companyia desenvolupadora destaca:
- Un format més segur i estable. Amb un 82% menys de probabilitats de contestar a sol·licituds no permeses i té un 40% de possibilitats de respondre de manera més objectiva. Han millorat en aquest aspecte, ja que l’anterior versió tenia crítiques sobre algunes respostes que no eren correctes. S’havia arribat a reportar que a vegades podien ser ofensives a nivell social, racial o sexistes.
- Ara pot crear un text a partir d’una imatge: es pot enviar una foto o imatge com a entrada això sí la resposta serà en text.
- Han avaluat la intel·ligència artificial amb exàmens i els ha superat molt millor que el format inferior. A més, han col·laborat més de 50 experts i han tingut en compte els comentaris dels usuaris de Chat GPT-3.
- Donarà respostes més completes, detallades i de manera més ràpida. I des de la companyia també han fet molt èmfasi en el nivell de creativitat que pot arribar a assolir.
Bing ja ha incorporat la intel·ligència artificial
El cercador de Microsoft ha integrat un xat bot conversacional a les cerques des del seu navegador Edge. Amb aquest moviment Bing vol trencar el lideratge de Google a nivell de cerques mundials d’Internet.
Ara, a Bing, pots buscar sobre un tema escrivint el què vols a la barra del cercador i com sempre es mostraran les pàgines web que en parlen. O bé pots clicar sobre l’opció del xat, fer una demanda més extensa i el xat t’escriurà la resposta. Et permet triar el to de la resposta: formal, informatiu… I com vols que mostri el resultat final: article, idees per un blog… Pots escriure fins a 2000 caràcters per fer la demanda i també pots escollir la llargada de la resposta.
Aquest xat bot es basa en tecnologia de ChatGPT i també l’ha creat OpenAI.
Windows ja té en projecte integrar la intel·ligència artificial al seus productes de Microsoft, per tal d’ajudar a l’usuari a millorar textos o a crear presentacions. També la implementarà a Teams, amb un assistent que prendrà notes de les reunions i programarà tasques.
Bard: el model d’intel·ligència artificial de Google
Veient l’èxit que estava agafant Chat GPT i a mode de contra-atac, Google va presentar de manera precipitada el passat 8 de febrer la seva eina d’IA: Bard. És un sistema conversacional basat en LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) una tecnologia de proves en la qual porten treballant uns quants anys. De moment BARD només està en fase beta a països com ara als Estats Units o al Regne Unit.
Què és un prompt?
El prompt és la consulta que escrius a l’eina d’IA: pot ser una pregunta, una afirmació, una sol·licitud o qualsevol altre cosa que vulguis dir-li. Com més específica i detallada, sigui més èxit tindràs en la resposta.
Com escriure un bon prompt:
- Especifica el teu objectiu: damana’t què vols aconseguir amb aquesta consulta. Vols generar un contingut, sol·licitar una informació o obtenir una recomanació?
- Tema: descriu bé de què vols parlar.
- Segmenta el públic: si l’estàs utilitzant per generar un contingut, com ara un anunci, hauràs de definir el teu públic indicant-li dades demogràfiques, interessos i per quin motiu necessita contractar el teu servei o producte.
- Si estàs en un fil: segueix el tema, no li canviïs de cop i volta perquè no et podrà seguir.
- Diverteix–te: les capacitats de les IA són infinites. Pots arribar a ser molt original i creatiu amb les teves sol·licituds.
- Revisa la informació: un cop estiguis conforme amb les respostes, hauràs de revisar-les i potser contrastar-les ja que poden contenir errors.
Actualment, han nascut moltes més aplicacions exclusives d’intel·ligència artificial i altres que ja existien han començat a introduir noves funcions, com Canva l’eina de disseny gràfic o Notion de productivitat. Les possibilitats que ofereix són infinites i ben segur que seran ser molta utilitat si s’utilitzen bé.