Facebook reajusta el seu algoritme i l’abast orgànic cau fins a un 75%

Lluny de ser una broma, és la conseqüència del canvi de model de negoci a Facebook. El canvi en el seu algoritme a finals de l’ any passat ha provocat que l’abast orgànic mitjà de les pàgines del gegant de les xarxes socials hagi disminuït entre un 45% i un 75%.

Així doncs, si començàvem el 2013 arribant al 16% de la nostra comunitat de forma orgànica, durant l’últim trimestre de l’any un estudi realitzat per Edgerankchecker concloïa que l’abast s’havia reduït a poc més d’un 12%… per caure ara a només del 7 al 3% de tots els nostres fans. Un cop dur per a totes les empreses que han estat invertint temps i recursos personals per fer créixer la seva comunitat.

Com ve fent Google també amb les seves actualitzacions, els canvis aparentment es duen a terme per millorar l’experiència de l’usuari a la xarxa, intentant evitar que el seu timeline s’ompli d’actualitzacions que al seu entendre poden ser poc rellevants. Així que des de fa unes setmanes veiem com els nostres posts arriben a menys gent, especialment si inclouen un enllaç juntament amb el contingut… També veiem com, miraculosament, si invertim en promocionar la publicació (ja sigui via Facebook Ads o promocionant directament el post) , aquest assoleix nivells de difusió considerables.

Arribats a aquest punt, hem de pensar que el Social Media Marketing s’està morint i que entrem de ple en el Social Media Business? Està actuant Facebook en contra del que eren els seus principis de socialització, conversa, participació, gratuïtat… per caure en la mera comercialització de continguts?

Per a les empreses comença a ser clar que hauran de combinar cada vegada més la difusió de continguts de qualitat (per mantenir l’interès i participació dels seus fans) amb el pagament per a la distribució d’aquests continguts entre la seva comunitat (ja que d’una altra manera és molt probable que una part important d’aquesta no rebi aquests continguts). Tenir fans continuarà sent important, però ja no per arribar a comunicar-nos amb ells a un cost molt baix, sinó perquè els nostres anuncis siguin més eficaços .

I els usuaris? Com rebrem aquests canvis? Facebook afirma que el nostre timeline està cada vegada més ple d’actualitzacions que no podem arribar a absorbir, però la realitat és que mentre naveguem cada vegada veiem més i més anuncis, recomanacions etc. de pàgines i empreses que creu que poden interessar (quan el que a nosatres potser ens interessa és saber què ens diuen les empreses a les quals hem decidit seguir). Ens cansarem d’aquest bombardeig de publicitat i migrarem? El temps ho dirà.

De moment, sembla que els més joves als EEUU comencen a buscar alternatives…

http://www.insidefacebook.com/2014/01/03/the-speed-of-the-feed-facebooks-real-problem/

 

I vosaltres, com esteu vivint aquests canvis a Facebook?

Share and Enjoy These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn