Què són els Core Web Vitals de Google i per a què serveixen?


core-web-vitals

Segur que ja has sentit a parlar del terme Core Web Vitals (CWV) que ha entrat amb força al món SEO. Són factors tècnics que Google té en compte a l’hora de posicionar una web a les pàgines de resultat del cercador i faran que et replantegis com crearàs el teu proper lloc web.

Què són els Core Web Vital de Google?

Són indicadors que avaluen l’experiència d’usuari d’una pàgina web a partir de 3 factors: la velocitat de càrrega, la interacció i l’estabilitat de la pàgina. A finals del 2020 Google ja va advertir que el juny del 2021 aquests criteris s’incorporarien al seu algorisme. Els Core Web Vitals informen Google sobre la qualitat dels factors tècnics i no del contingut. Dependrà de l’avaluació d’aquests per posicionar la pàgina a les SERP.

Aspectes tècnics

Com dèiem mesuren tres aspectes a escala tècnica per millorar l’experiència de l’usuari quan interactua amb la nostra pàgina web.

• El Temps de Càrrega

El primer factor que ens trobem és la velocitat de càrrega que Google anomena LCP per les sigles en anglès: Large Contentful Paint. Mesura el temps que necessita una pàgina per carregar-se i mostrar-se a l’usuari. Concretament, ho calcula sobre la primera part de la pàgina que sol ser la més pesada perquè és la principal i la que ocupa més lloc. Acostuma a ser una imatge, una foto o un vídeo i amb aquesta càrrega Google es fa una idea de quant de temps trigarà la càrrega del web.

La recomanació de Google és tenir una pàgina que carregui en menys de 2,5 segons.

• La interactivitat

També coneguda com a First Input Delay (FID). Aquí Google mesura el temps que passa des de la primera interacció que fa l’usuari i el temps que triga la web a respondre. Calcula el temps de reacció d’una pàgina quan encara no està carregada del tot i l’usuari hi comença a interactuar. Pot ser que cliqueu sobre un botó, sobre el menú, es doni d’alta o activi el seu compte, per exemple.

El temps recomanable són 100 mil·lisegons.

• L’estabilitat visual

O la Cumulative Layout Shift (CLS). Aquest criteri calcula quant es mou un element mentre es va carregant un web. És a dir que mentre està desplegant tot el contingut van apareixent elements i pot ser que la posició inicial no sigui la definitiva. Aquesta situació provoca clics inadequats i frustració per part de l’internauta.

El que és recomanable és que hi hagi el menys moviment d’aquest tipus, la millor puntuació serà la que s’acosti més a 0.

Eines per conèixer l’estat dels CWV

Utilitzar aplicacions per saber com puntua el teu lloc web segons Google t’ajudarà a posicionar-la millor a la pàgina de resultats del cercador.

N’hi ha de diversos tipus al teu abast i a més són gratuïtes:

• PageSpeed ​​Insight:

És una eina molt completa que valora la teva pàgina web a escala de l’experiència d’usuari, des del mòbil com des de l’escriptori. Et posa una nota que va fins a 100 i et dona recomanacions a aplicar. És molt útil per avaluar una pàgina que ja existeix i detectar problemes o tancar un nou projecte web per acabar d’afinar-lo.

• Google Search Console:

Des d’aquesta aplicació del cercador també et pots informar sobre l’estat dels Core Web Vitals. Si la tens implementada rebràs notificacions davant de possibles problemes del teu web que podràs solucionar. Mostra el rendiment dels URL, segons el seu estat, mètriques i grups de pàgines.

• Extensió de Chrome

Tens la possibilitat d’instal·lar una extensió al navegador per veure l’estat dels CWV de manera ràpida i senzilla.

Novetats de maig

Google ja va anunciar que a partir del maig aquestes mètriques també es tindran en compte en format escriptori, ja que fins ara només estaven implementades a les cerques per mòbil. Pots utilitzar les eines que t’hem comentat al punt anterior també per mesurar la teva pàgina des de l’ordinador.

Factors de millora dels Core Web Vitals

A continuació t’expliquem alguns aspectes importants que t’ajudaran a reduir la velocitat de càrrega i millorar la navegabilitat per millorar l’experiència que tindrà l’usuari dins del vostre lloc.

• Optimitza la mida de les imatges i vídeos

Baixar al pes de les fotos i els vídeos i verificar que tinguin les mesures correctes poden ser dos passos molt senzills per començar però també molt efectius per millorar la càrrega del lloc (LCP). Només has de verificar-ne la mida i comprimir el pes sense que perdin qualitat.

• Redueix el JavaScript

L’excés de scripts afecta la interactivitat (FID), ja que el navegador ha de fer moltes crides de Java Script que retarden molt la càrrega.

• Millora el temps de resposta del servidor

És un factor que millora el SEO en general, has d’assegurar-te de comptar amb un servidor que millora el temps de càrrega, traient elements que no serveixen com els CSS, imatges, HTML o javascripts.

• Altres factors importants per al SEO

Encara que els Core Web Vitals són un factor important a escala tècnica, també ho són els següents criteris que cal tenir en compte:

o Contingut de qualitat i de valor coherents amb la temàtica de la web i que els continguts estiguin estructurats per afavorir la lectura.

o Assegurar-te que disposes d’una connexió segura https

o Evitar sobrecarregar la pàgina amb anuncis intersticials que afecten la navegabilitat de l’usuari.

Encara que aquests aspectes ja formen part de l’algoritme de Google no has de descuidar els altres factors SEO que entren en joc en el posicionament orgànic d’una pàgina web. Això sí, l’aplicació de les millores que et recomanen els Core Web Vital a nivell velocitat de càrrega, interacció i estabilitat t’ajudaran a posicionar-la millor a les SERP.

Ja havies sentit parlar o llegit sobre aquest terme abans? Et bases en aquests factors a l’hora de crear un nou lloc web o fer una auditoria SEO? Et llegim als comentaris.

Leave a Reply